Marieke blogt… Nieuw schooljaar

En daar zijn we dan weer! Het sprookje gaat verder. Iedereen is goed uitgerust en gaat weer met frisse moed aan de slag met zijn/haar verhaal. Dit schooljaar is voor ieder sprookjesfiguur anders. Niet alleen omdat je naar het volgende “leerjaar” bent gegaan. Of omdat je een nieuwe coach hebt, en dus ook nieuwe coachgroepgenoten. Omdat je in een nieuw lokaal zit, met een nieuwe werkplaats. Nee, omdat je nu in Community 1 of in Community 2 zit.

Marieke blogt… Nieuw schooljaar

In alle sprookjes zit een levensles. Bij Roodkapje is dat dat je beter op je pad kunt blijven. Assepoester vertelt ons dat het niet uitmaakt wie of wat je bent, er is altijd wel iemand die jou ziet zoals je bent. Sneeuwwitje vertelt ons dat weglopen geen zin heeft. En ga zo maar door. Ieder sprookje is anders, voor iedereen. Ook hier op Agora, de real-life sprookjeswereld. Alle sprookjes in Community 1 gaan gewoon verder zoals we dat van vorige jaren gewend zijn. Er zijn hier en daar wel wat aanpassingen, maar dat straks. In Communtity 2 gaat het niveau van de sprookjes omhoog. Letterlijk. In Community 2 bereid je je voor op het examen. Of, in Agoriaanse Sprookjestaal, je sprookjesbundel. In je sprookjesbundel stop je alle sprookjes die je beleefd hebt. Met die ervaring kun je je mede sprookjesfiguren helpen.

Daarnaast word je geholpen door experts. Zij bereiden je voor op je examen. Dit kun je nog steeds zelf bepalen. Hoe leer ik? Waar en wanneer leer ik? Welke dingen zijn voor mij nodig om te leren? Hierbij gebruik je de ervaringen uit je vorige sprookjes. Tegelijkertijd maak je nieuwe sprookjes, doe je nieuwe ervaringen op die je toevoegt aan je sprookjesbundel. Dat geldt ook voor Community 1. Je wordt geholpen door experts, je helpt anderen met hun sprookjes en je leert zelf nieuwe dingen.

Hoe je aan die sprookjes werkt, is een beetje veranderd. Om het simpel te zeggen: door onze Agoriaanse ervaring hebben we de Challenges wat meer uitgebreid. Zo doe je eerst wat vooronderzoek. Wat wil ik leren? Vind ik dit interessant genoeg? In wat wil ik me specifiek verdiepen? Wat wordt mijn eindproduct? Op deze manier voorkomen we dat we het sprookje halverwege niet meer leuk vinden en ermee ophouden. Ook is het de bedoeling dat we nu thuis vertellen waar we mee bezig zijn. Hebben onze ouders nog tips of tops? Enige bruikbare feedback? Dan krijgen we een preperation gesprek. Leg duidelijk aan je coach uit wat je wilt gaan doen. En dan… aan de slag!

Omdat we net zo’n anderhalve week kennismaking achter de rug hebben, ben ik nog niet begonnen met nieuwe Challenges. Wel heb ik nog steeds mijn BeroepenChallenge, meer daarover volgende week!