Historie

Wings Niekée is ontstaan uit een samenwerkingsverband van drie VMBO-scholen in Roermond. Toen het team van Niekée in 2003 achter de schermen begon te werken aan een nieuwe school, wisten ze een ding zeker: een school voor de 21e eeuw moest anders zijn dan een school van de 20e eeuw. De veranderingen in de wereld zaten (en zitten!) in een sneltreinvaart en daar wil Niekée in mee bewegen. Tegenwoordig is een computerlokaal al ouderwets, want het gebruik van laptops maakt zo’n ruimte overbodig - om maar wat te noemen. Met dat in het achterhoofd ontwikkelden ze een heel andere manier van leren: het Niekée-leren.

In die vorm van leren laten we ons leiden door de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen. Ze doen iets onverwachts en ontdekken dan dat ze meer kunnen dan ze dachten. Dat geeft kinderen vleugels. De naam Niekée komt af van Nikè, de Godin van de overwinning. Iedere leerling van onze school heeft zijn eigen Nikè. Als hij of zij een bijzondere prestatie levert, een overwinning behaalt, krijgt Nikè en dus de leerling vleugels. Omdat we een moderne Nederlandse school zijn, hebben we gekozen voor een Nederlandse eigentijdse schrijfwijze: Niekée. Er zijn veel afbeeldingen van de gevleugelde godin Nikè bewaard gebleven. De beroemdste is de Nikè van Samotracé. Dit marmeren beeld van 3,28 m staat in het Louvre in Parijs. Een replica van het beeld staat in de hal van de school. 

Op 13 februari 2008 werd Wings Niekée officieel geopend. Vanaf de verhuizing in maart 2007 tot aan die opening heeft Wings Niekée zijn plaats als bijzondere school al duidelijk verworven en tot ver buiten onze regio zijn we inmiddels een begrip. Het gebouw is ontworpen door Erik Schotte van LIAG Architecten. We wonnen de Scholenbouwprijs voor het Voortgezet Onderwijs van Nederland en het gebouw behoort tot de 27 mooiste schoolgebouwen ter wereld volgens World Architecture News Award 2009.